Verkeersregels in het buitenland tijdens je vakantie
Voor velen staat de vakantie voor de deur. Een deel van de Nederlanders blijft in eigen lang, een ander naar het buitenland. Overigens, al blijf je in Nederland, maar je gaat even naar een buurland, dan moet je ook al opletten wat de verkeersregels zijn.
Goedkoop tanken wordt duur tanken in Duitsland
Twee jaar geleden zaten we op vakantie in Hardenberg op camping De Oldemeyer. Een daagje uit naar Duitsland.
Het is dan best handig om op de terugweg te tanken in Duitsland. Scheelt toch in de benzineprijs. Althans, als het zonder een boete zou gaan.
Door het niet regelmatig te rijden, kan je weleens vergissen of het nu een 50km/u of 80 km/u weg is.
Zo ook onze ervaring. We gingen tanken langs de doorgaande weg bij Itterbeck (Duitsland).
Bij het wegrijden kwamen we al snel, voor ons gevoel, buiten de bebouwde kom. Hierdoor reden we inmiddels boven de 50 km/u en opeens een grote flits vanuit de kant van de weg.
Helaas, paar weken later een boete. Dan viel deze nog mee, maar er zijn landen waar je echt moet opletten. De bekeuringen die daarop kunnen volgen, kunnen soms fors oplopen.
Het geld kunnen we beter besteden aan iets leuks tijdens je vakantie of andere bezigheden.
Regels in het buitenland voor het verkeer
We zijn op onderzoek uitgegaan en een aantal landen op een rijtje gezet. Voor volledige gegevens verwijzen wij je naar de website van o.a. de ANWB. Per land kan je dan de belangrijke regels lezen en wat de boetes zijn voor bepaalde overtredingen.
België
Verkeersregels in België komen redelijk overeen met die van Nederland. Toch is het goed om vooraf goed te kijken wat bij de Belgen een overtreding is of niet.
Niet roken met kinderen in de auto
Roken in de auto of camper is niet toegestaan in het bijzijn van kinderen onder de 18 jaar.
Snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/u, buiten de bebouwde kom kan 70 km/u in Brussel en Vlaanderen en 90 km/u in Wallonië zijn. Op Autosnelwegen 120 km/u tenzij anders aangegeven.
Bij ontstaan van een file moet je als bestuurder zorgen dat er een reddingsstrook komt in het midden. Ook in de bebouwde kom.
Duitsland
Reddingsstrook is ook hier van belang bij files en in tunnels. Rijden in de bergen heeft meestal het stijgende verkeer voorrang op het verkeer wat afdalend is.
Parkeren aan linkerkant tegen het verkeer in, is ook niet toegestaan, tenzij het een eenrichtingsverkeer is.
De snelheid is in de bebouwde kom 50 km/u terwijl daarbuiten 100 km /u is.
Op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken mag je 130 km/u. Dit is geen maximum snelheid, maar een richtsnelheid. Je mag dus ook harder rijden.
Luxemburg
Wat bij Luxemburg opvalt is dat zij ook gebruik maken van een smogalarm.
Op delen van (snel)wegen kan een tijdelijke snelheidsbeperking gelden, onder andere bij smog. Dit wordt aangegeven op matrixborden boven de weg, bijvoorbeeld met de tekst: alerte pollution, vitesse limitée -20 km/h (smogalarm: de maximumsnelheid is verlaagd met 20 km/u)
Mobiele telefoons
Heb je geen carkit houder en je gaat even een boodschap doen? Mogelijk dat je je mobiele telefoon naast je legt op de passagiersstoel of bekerhouder los tijdens het autorijden.
In Luxemburg is dit niet toegestaan. Handsfree bellen is wel toegestaan. Het is bovendien verboden om op een apparaat met een verlicht scherm te kijken, behalve op een geïntegreerd scherm voor navigatiedoeleinden
Frankrijk
Ga je op vakantie of rij je door Frankrijk heen, dan is het goed om bepaalde voorrangsregels te weten. Die wijken in bepaalde situaties af van de onze.
Zo heeft Frankrijk geen haaientanden maar is er een lijn van dikke blokken. Dat betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Vaak worden deze blokken voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt meestal een driehoekig verkeersbord gebruikt met de daaronder de tekst Cédez le passage (Voorrang verlenen).
Ringweg Parijs opletten!
Als je op de ringweg rond Parijs (Périphérique) rijdt, moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts die vanaf de opritten de ringweg oprijden.
Rotondes in Frankrijk
Zie je een driehoekig waarschuwingsbord Rotonde en/of het bord Vous n’avez pas la priorité Betekenis: U hebt geen voorrang, dan moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Staan deze borden er niet, dan moet je als je op de rotonde rijdt, voorrang verlenen aan bestuurders die de rotonde naderen (en dus van rechts komen)
Oostenrijk
In Oostenrijk moet je even opletten op de algemene voorrangsregels. Naast de verkeersborden geeft men meestal aan met een witte, onderbroken streep op het wegdek, maar soms ook met haaientanden, dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.
Rij je op een voorrangsweg en je stopt, dan verlies je het recht op voorrang. Verder moet je ook ALTIJD overstekende kinderen voorrang verlenen.
Inhalen fietsers
Binnen de bebouwde kom moet je een fietser minimaal 1,5 meter ruimte passeren en buiten de bebouwde kom 2 meter.
Voorkomen is beter dan genezen
Heb je vakantie in het buitenland gepland of ben je van plan om naar het buitenland te gaan? Kijk tijdig welke landen je passeert en waar je vakantie gaat vieren. Bij de ANWB hebben ze een overzichtelijke website waar je per land kunt kijken wat de regels zijn.
Het zou jammer zijn als je vakantie gaat eindigen met onnodige boetes. Dat geld kan je beter besteden aan iets leuks tijdens je vakantie.
Milieuzone
In bepaalde steden kent Nederland al aantal milieuzones, maar deze zijn ook in vele Europese landen en steden te vinden. Bijvoorbeeld in Frankrijk moet je een milieusticker aanvragen voor bepaalde gebieden en steden.
In Franse steden en departementen kunnen ze een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk (als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten). Je toont met een milieusticker aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieueisen om in deze zone te mogen rijden. Vraag deze sticker minimaal veertien dagen voor je vertrek aan. Voor de kosten hoef je het niet te laten.
Dit kan je doen via een Franse website.
Tolwegen
In verschillende landen zijn bepaalde (snel)wegen, tolwegen. Ook tunnels en/of bruggen. Daarom is goed om je vooraf te oriënteren waar je komt. Vaak kan je dan vooraf al dit via internet regelen.
Zwarte zaterdag Duitsland en Frankrijk
Dit zijn meestal de laatste zaterdag in juli en de eerste in augustus van het jaar.
In Frankrijk is in 2024 zaterdag 27 juli de chassé-croisé, als veel juli vakantiegangers weer huiswaarts keren en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Dit weekend met dubbele verkeersstromen zorgt voor een rode dag op vrijdag 26 juli en een zwarte zaterdag op 27 juli.
De verwachting is dat vrijdag 26 juli 2024 Het laatste weekend van juli is de chassé-croisé, als veel juli-gangers weer huiswaarts keren en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Dit weekend met dubbele verkeersstromen zorgt voor een rode dag op vrijdag 26 juli en een zwarte zaterdag op 27 juli. Vrijdag 26 juli 2024 is de verwachting dat het rond Parijs lastig zal zijn vanwege de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs.
Tips voor onderweg
Zorg dat je voldoende water meeneemt en tijdig bijvult als het bijna op is. Je weet nooit of je in een file terechtkomt of met pech langs de weg. Bij warm weer moet je voldoende vocht drinken. Daarom is het raadzaam om gewoon water te drinken dan allerlei frisdranken.
Ook iets om te eten kan handig zijn.
Moet je langs de kant van de weg wachten, zorg dat je in de schaduw staat. Mocht dat er niet zijn, kan een parasol, paraplu of een kleed spannen enige uitkomst geven om niet in de volle zon te staan.
Voor de kinderen
Huilende kinderen die op de achterbank zitten, is vooral voor de bestuurder geen pretje. Zorg ook dat zij voor voldoende afleiding hebben en iets onderweg kunnen doen.
Stop met regelmaat, zodat ze even zich kunnen uitleven en de benen strekken.
Kijk voor een leuke vakantiedoeboek, handzame spelletjes voor op de achterbank, luister cd, via Familystream of dvd speler.
Vakantiedoeboek van uitgeverij Lumen nieuw in 2024
Uitgeverij Lumen uit Elburg heeft dit jaar een mooi vakantiedoeboek uitgegeven met 52 pagina’s voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Een lekker dik vakantieboek voor drie vakantieweken. Voor iedere dag is er een dagboekstukje met eenvoudige gespreksvragen, geschreven voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Het boek staat boordevol gave doe- en knutselopdrachten, puzzels en kleurplaten voor het hele gezin. Elke week heeft ook een fijn (voor)leesverhaal!
Je kunt deze bestellen via de webshop van uitgeverij Lumen voor € 12,95 exclusief verzendkosten of bij een christelijke boekhandel.
Christelijke gezinsbladen voor de vakantie
Voor het hele gezin informeer eens bij uitgeverij Om Sions Wil of ze het dikke zomer nummer met advertentiepuzzel hebben van 21 juni 2024 en/of De Gezinsgids die jaarlijks met een zomernummer komen in juli.
Kerkdiensten in het buitenland tijdens de vakantie
Voor de christelijke vakantiegangers kan het fijn zijn om een Nederlandstalige dienst bij te wonen. Eigen taal, eigen gewoontes en je ontmoet elkaar ook in het buitenland.
Maar overweeg ook eens als er protestantse kerken in de omgeving zijn van je vakantiebestemming, om ook die eens te bezoeken. Voor de lokale bevolking kan dit hartverwarmend zijn als toeristen hun kerk, hun dienst bijwonen.
Voor kerkdiensten in het buitenland kunt u kijken bij het Reformatorisch Dagblad op hun site www.kerktijden.nl/buitenland
Wij hopen dat u met deze informatie een fijne vakantie mag hebben.