Navigatie overslaan
Beginnen met een kopje koffie in de Harz Duitsland

Beginnen met een kopje koffie in de Harz Duitsland 17 mei 2023

17 mei 2023

Genietend van mijn kopje koffie in de zon kijk ik, vanaf het terras voor het chaloft , rond.  Naast mij zie ik de kleine Staufenberg . Zijn grote broer, ‘De Staufenberg’ ligt iets verderop in het dorp Zorge onderdeel van de gemeente Walkenried in de Zuid-Harz.

De Harz

Google je op De Harz dan kom je de  volgende informatie tegen: Stadjes als Goslar, Wenigerode, Quedlinburg,  prachtige plaatsen met vakwerkhuizen en veel geschiedenis. Uren kun je er ronddwalen.  Of neem de ruigte van het Rappbodetal met haar klippen, en  vele sportieve activiteiten. Een wandeling in de vallei Thale wordt ook aanbevolen
Ben je toe aan een dagje relaxen dan koop je een dagkaart voor de stoomtrein. Hij voert je langs idyllische plaatsjes en brengt je boven op de 1147 m hoge Brocken de hoogste berg van Noord-Duitsland. Een bezoek aan deze berg is niet alleen met zon maar ook met mist en bewolking een ervaring die je niet snel zal vergeten.  Vergeet je jas niet! De Brocken ligt op alpine hoogte met de daarbij behorende klimatologische omstandigheden.

De Brocken is ook een goed te bereiken voor de wandelaar! Je kunt  de kortste route nemen vanuit Schierke, 5,5 km of vertrek vanaf Torfhaus, 9 km. Bedenk wel dat het  in vakanties of in het weekend je niet de enige wandelaar bent! Oh ja, je moet natuurlijk ook weer terug lopen!!

De Trabantjes

Mijn kopje koffie heb ik ondertussen leeg en mijn gedachten dwalen verder.  Nog geen 2 kilometer bij ons vandaag vind je de grensweg. Het voormalige Oost-Duitsland grensde aan Zorge.  Net buiten Zorge zie je het bord met daarop de tekst: ‘Hier waren Deutschland und Europa bis zum 12. November 1989 um 7.30 geteilt’.  De buurman vertelt hoe dagenlang de Trabantjes als een stroom  naar het vrije westen reden. De spanning die er heerste en de euforie die erop volgde.  Zelf was hij jaren eerder gevlucht uit Oost-Duitsland met gevaar voor eigen leven.

Je komt er niet onderuit! De tweede wereldoorlog is nooit ver weg. De schaamte leeft nog bij menig Duitser.  In Nordhausen, 23 km vanaf Zorge  bevindt zich Kamp Dora dit was een werkkamp voor gevangenen. Duizenden mensen zijn hier door ondervoeding en harde arbeid overleden. Indrukwekkend om dit kamp te bezoeken

Wandelroute door de Harz

Ondertussen zitten we met Nordhausen al midden in de Zuid-Harz.  Dit gebied is lieflijker dan de Hoog Harz. Hier vind je de Karstwanderweg. Een wandelroute van maar liefst 248 km. Het voert je langs de mooiste plekjes van de Zuid-Harz met geologische bijzonderheden, vergezichten, afwisselende landschappen van weide en bos en daartussen verscholen de slapende dorpjes.  In de lente zit het geel van bloeiende koolzaadvelden en in de zomer de wuivende graanvelden. Vergeet de herfst niet met haar kleurenpracht.

De Karstwanderweg loopt achter Walkenried langs, 5 km vanaf Zorge, daar kun je een uitstapje maken naar het Klooster uit de 11e eeuw die op de werelderfgoedlijst staat. In de kapittelzaal van het  Klooster vind iedere zondag om 10.30 de dienst plaats van de Luthers Evangelische kerk. Sinds 1570 is dit een protestantse kerk. Een bezoek aan deze gemeente is aanbevolen.

Tegenover het klooster bevind zicht het  kleine restaurant ‘Kloster Blick’ met een menukaart waaruit je de keus hebt uit vele verschillende Duitse schnitzels.

Er is nog zoveel te vertellen daarom nodig ik je uit om naar De Harz te komen en het zelf te ontdekken. Te beginnen met een kopje koffie op het terras!

Mit freundliche Grὕsse

Chaloft Zorgeloos

Dianne van den Belt

Tips van team Mijnvakantiestek.nl

Op vakantie in Duitsland, kijk dan op Mijnvakantiestek.nl

Activiteiten in De Harz

  • Waldschwimmbad  Groot openlucht zwembad gelegen tussen de heuvels
  • Speelplekken kinderen Kindergarten en Kurpark
  • Grenzland museum Uit de tijd dat er nog een Oost- en West Duitsland was.
  • Stoberhai in Wieda. Heel leuk om met kinderen naar toe te gaan.  Midden in het bos in een voormalig stationsgebouw uit de tijd van de etswinning uit de Harz.
  • Hahnenklee
    met de Erlebnisbocksberg. Met de bergbob naar beneden of een uitdagend parcour met de moutainbike. Het is allemaal mogelijk! Er is vermaak voor kleinere kinderen in de speeltuin.

 

Geschreven door: Dianne van der Belt

Foto’s: gemaakt door Dianne van der Belt  en uit archief Mijnvakantiestek.nl Foto’s mogen NIET gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van Mijnvakantiestek.nl