Navigatie overslaan
Herfstvakantie op en rond de Veluwe: Een sfeervolle tijd voor jong en oud.

Herfstvakantie op en rond de Veluwe: Een sfeervolle tijd voor jong en oud. 16 oktober 2024

16 oktober 2024

Genieten van de herfst

De Veluwe is in oktober een betoverende plek, waar de kleuren van de herfst het landschap omtoveren in een schilderachtig tafereel. Een midweek of week op vakantie gaan tijdens de herfstvakantie is een geweldige kans om te genieten van de natuur, lokale cultuur, en gezinsvriendelijke activiteiten. In dit blog nemen we je mee langs de mooiste plekjes, dieren die je kunt spotten, de vraag of je bang moet zijn voor de wolf, en geven we tips voor uitstapjes in plaatsen zoals Nunspeet, Elspeet, Harskamp en Barneveld en omgeving.

Natuur en wild op de Veluwe

In de herfst laat de Veluwe haar mooiste kleuren zien. Bossen en heidevelden veranderen in een palet van gouden, rode en bruine tinten, perfect voor wandelingen of fietstochten. De Veluwe staat bekend om haar rijke dierenleven, waaronder edelherten, wilde zwijnen, reeën en vossen. In oktober is de bronsttijd van de edelherten net voorbij, maar je kunt nog steeds de kans krijgen om ze te spotten. Wilde zwijnen zijn ook in deze tijd actief en met wat geluk zie je hun jongen, de “biggetjes”, door het bos scharrelen.

 

Moet je bang zijn voor de wolf?

De terugkeer van de wolf op de Veluwe heeft bij sommigen zorgen gewekt. Hoewel wolven in Nederland zeldzaam zijn, zijn er af en toe waarnemingen. Toch is de kans dat je tijdens een wandeling of fietstocht een wolf tegenkomt zeer klein. Wolven zijn van nature schuw en zullen mensen eerder vermijden. Blijf op de paden en laat je niet afschrikken; de kans om wilde dieren zoals herten of zwijnen te zien, is veel groter dan een ontmoeting met een wolf. De ervaring leert inmiddels dat mensen divers over denken. De één zegt mooi dier om te zien en geen slechte ervaring mee, terwijl anderen minder prettige ervaringen mee hebben gehad. Laten we het maar niet hebben over de boeren waar hun vee gedood is door de wolf.

In ieder geval moeten we er mee leren leven dat de wolf terug is. Op internet is er genoeg informatie te vinden hoe om te gaan met wild in de natuur. Kijk bijvoorbeeld eens op de website wandel.nl

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving

Nunspeet: Cultuur en Natuur

Nunspeet is een ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. Het Zandenbos en de Zandenplas zijn mooie plekken voor wandelingen en spelen in de natuur. Voor kinderen is het Bezoekerscentrum Nunspeet een aanrader. Hier kunnen ze leren over de Veluwse natuur, het leven van de dieren, en deelnemen aan interactieve activiteiten. Ook het transferium biedt fietsverhuur aan, zodat je makkelijk de omgeving kunt verkennen.

Elspeet: Rust en Authentieke Veluwe

Elspeet is een rustige plaats in het hart van de Veluwe, omringd door uitgestrekte bossen en heide. Het is een perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van het platteland. Hier kun je ook een schaapskudde tegenkomen, wat voor kinderen een bijzonder leuke ervaring is.

Harskamp: gezinsvriendelijke uitjes in oktober 2024

Een bijzonder evenement om te bezoeken is de Oogstmarkt bij De Groenerie in Harskamp op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2024. Deze markt is een aanrader voor gezinnen. Hier vind je lokale producten, ambachten en verschillende kinderactiviteiten zoals knutselen en spelletjes. Het is een gezellige manier om meer te leren over het boerenleven op de Veluwe en tegelijkertijd te genieten van regionale lekkernijen.

Barneveld: Historie en Gezelligheid

Barneveld is een charmante plaats met een rijke geschiedenis. Bezoek het Nederlands Pluimveemuseum voor een leuk en leerzaam dagje uit met kinderen, waar ze alles leren over kippen en eieren. Ook de Oldenbarneveldtoren, een historische toren met een prachtig uitzicht over de omgeving, is een bezoek waard.

Zondags naar de Kerk

Voor wie ook op vakantie graag de zondagsrust in ere houdt, zijn er tal van kerken op de Veluwe. In Nunspeet, Elspeet, Harskamp en Barneveld e.o. vind je verschillende protestantse en reformatorische kerken die op zondagen diensten aanbieden. Het is altijd goed om van tevoren even te checken wat de aanvangstijden zijn. Handige website waar je op plaats kunt zoeken is Kerktijden.nl van het Reformatorisch Dagblad.

Tips voor een geslaagde vakantie met kinderen op de Veluwe

Bijbelse Zandverhalen in Elburg

Een bijzonder uitje in de buurt van de Veluwe zijn de Bijbelse Zandverhalen in Elburg. Dit indrukwekkende kunstwerk vertelt Bijbelse verhalen via zorgvuldig gemaakte zand verhalen en is een echte aanrader voor het hele gezin. De tentoonstelling is leerzaam, inspirerend, en prachtig om te zien.

Tips

  • Wildspotten: Plan een vroege ochtendwandeling om de meeste kans te hebben om dieren in het wild te zien. Neem verrekijkers mee, vooral voor de kinderen.
  • Speurtochten in de natuur: Veel bezoekerscentra, zoals die in Nunspeet, bieden speurtochten aan die speciaal gericht zijn op kinderen. Een leuke manier om de natuur te verkennen!
  • Fietsen: De Veluwe heeft uitgebreide fietspaden, perfect om met het gezin de bossen en heide te verkennen. Er zijn ook elektrische fietsen en bakfietsen te huur voor gezinnen.
  • Indoor alternatieven: Mocht het weer tegenvallen, dan zijn er in de omgeving genoeg overdekte speelparadijzen en musea waar kinderen zich kunnen vermaken, zoals het Pluimveemuseum in Barneveld of speelboerderijen.

Conclusie: Een Herfstvakantie op de Veluwe

De Veluwe in oktober biedt een perfecte mix van natuur, cultuur en gezinsactiviteiten. Of je nu dieren wilt spotten in het bos, lokale evenementen zoals de Oogstmarkt in Harskamp wilt bezoeken, of historische dorpen wilt verkennen, er is voor ieder wat wils. Geniet van de herfstkleuren, het rijke dierenleven en de rust van de Veluwe tijdens een midweek of week in de herfst!

Aanbod op Mijnvakantiestek.nl

Als je op zoek bent naar een accommodatie op de Veluwe tijdens de herfstvakantie, is “Mijnvakantiestek.nl” een handige website om te raadplegen. Hier vind je een breed aanbod van vakantiehuizen, bungalows en campings op prachtige locaties midden in de natuur. Veel accommodaties zijn kindvriendelijk en bieden faciliteiten zoals speeltuinen, zwembaden en kinderanimatie. Het is ook mogelijk om huisjes te boeken dichtbij natuurgebieden, zodat je makkelijk op pad kunt voor een wandel- of fietstocht.