Navigatie overslaan

Ga op tijd van huis als u door Duitsland moet

Vanaf 16 september 2024 hervat Duitsland de grenscontroles bij de Nederlands-Duitse grens om de binnenlandse veiligheid te waarborgen, met name door illegale immigratie en potentiële terroristische dreigingen tegen te gaan. Wat betekent dit concreet voor Nederlanders die naar Duitsland reizen?

Wat te verwachten bij de grens

De grenscontroles worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Dit betekent dat niet iedereen direct wordt gecontroleerd, maar je kunt wel willekeurig staande worden gehouden. De controles kunnen zowel op de weg als in treinen plaatsvinden. Bij een controle moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen; een Nederlands rijbewijs volstaat niet, je hebt een paspoort of ID-kaart nodig.

Mogelijke vertragingen

Als je naar Duitsland reist, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of te tanken, is de kans op vertragingen reëel. Tijdens eerdere periodes van grenscontroles, zoals tijdens het EK voetbal, ontstonden er files. Het is daarom aan te raden om extra reistijd in te calculeren, vooral als je op een bepaald tijdstip ergens moet zijn. Hoewel het verkeer niet continu wordt stilgelegd, kunnen wachttijden variëren afhankelijk van de drukte bij de grensovergangen.

Wat mag je meenemen?

Voor mensen die regelmatig de grens oversteken om goedkoper te tanken of boodschappen te doen, blijft dit mogelijk. Er zijn echter beperkingen voor hoeveel je belastingvrij mee mag nemen. Voor sigaretten geldt een maximum van 800 stuks, en voor alcoholische dranken zoals bier en sterke drank gelden ook limieten.

Tips voor een soepele reis

Zorg ervoor dat je altijd je paspoort of ID-kaart bij de hand hebt en houd rekening met langere wachttijden, vooral op drukke grensovergangen zoals die bij Venlo en Arnhem. Voor automobilisten is het ook verstandig om vooraf te controleren of je een milieusticker nodig hebt als je steden met milieuzones bezoekt.

Kortom, als je van plan bent naar Duitsland te reizen, bijvoorbeeld voor een vakantie of om boodschappen te doen, is het belangrijk om voorbereid te zijn op langere reistijden en altijd de juiste documenten bij je te hebben.

Lees meer bij MAX Vakantieman en klik HIER.

21 september 2024