Navigatie overslaan
Heerlijk visje eten op Urk

Heerlijk visje eten op Urk 24 mei 2023

24 mei 2023

Al jaren hoorde ik over de Urkerdag, maar er kwam nooit wat van om daadwerkelijk te bezoeken. Regelmatig op Urk geweest door de jaren heen, maar de Urkerdag bezoeken, nee dat nog niet, tot vorig jaar 2022. Oh ja, zeg nooit ik ben in Urk geweest, maar op Urk. Zeker als je dit tegen een Urker zegt, zal men je gelijk corrigeren. En niet meer vergeten dat het “op Urk” is. Maar hoe zit dat dan? Als je een andere plaats gaat bezoeken dan zeg je toch ook ik ben in Amsterdam geweest, in plaats van op Amsterdam? Dit komt omdat Urk voorheen een eiland is geweest. Je bent niet in maar op een eiland geweest.

Jaarlijkse Urkerdag

Het is goed om te onthouden wanneer het Urkerdag is. De zaterdag voor Pinksteren.. Zoek in je agenda wanneer het Pinksteren is komende jaren en zet de zaterdag ervoor maar neer: “Urkerdag”. De moeite waard om alleen, samen of met het hele gezin te bezoeken. Op deze dag is er van ’s morgens tot ’s avonds veel te zien en te beleven

Veertigste editie zaterdag 27 mei 2023

Pinksteren is een feestdag die geen vaste datum kent. Elk jaar is dan de Urkerdag op een andere datum en week. Dit jaar is het dus op zaterdag 27 mei 2023. Dat de Urkerdag op de zaterdag voor Pinksteren wordt gehouden heeft ook te maken met een stukje historie van het dorp. Vroeger gingen de Urkermeisjes  en dienden “aan de wal”. Vaak gingen ze naar de grote steden zoals Amsterdam. Deze terugkomsten vonden plaats met Pinksteren en Kerstmis. Ook vele andere Urkers die zich elders bevonden kwamen dan naar het eiland terug. Jaarlijks was er sprake van een “Pinksterdrukte””: er was een recordaantal Urkers op het eiland. De kerkdiensten werden nog beter bezocht en men kleedde zich op zijn best.

Wat doe je als je elkaar een tijd niet meer hebt gezien? Precies, elkaar opzoeken en extra aandacht bij de maaltijden. Zo is de Urkerdag ontstaan om een rijke historie in ere te houden. Op deze dag lopen vele Urkers in Urkerdracht van de jongste tot de oudste. Geloof mij, hou je van fotograferen? Je blijft plaatjes schieten. Dit jaar dus voor de veertigste keer. Een dag waar de Urkers hun rijke historie en familiesfeer hoog houden.

Bezoek Urk vanaf je vakantieadres

Urk is goed te bereiken vanaf verschillende vakantieplekken. Met een half uurtje tot drie kwartier rijden, zoals uit Friesland of omgeving Nunspeet.

Zeker als je elders in het land woont, scheelt dit een stuk rijden op een dag.

In de zomermaanden zijn er de wekelijkse “zingen in de zomer” in de Bethelkerk. Waar de Urkers ook om bekend staan is het zingen en musiceren met elkaar. Vele koren zijn er op Urk en verschillende bekende musici wonen daar.

Elke woensdagavond in juli en augustus kunt u om 19.30 uur meezingen en luisteren. In de zomervakantie kunt u op de woensdagen overdag Urk verkennen en de avond afsluiten met muziek.

Tussendoor kunt u genoeg restaurantjes bezoeken voor een heerlijke lunch of diner.

Voor meer informatie over Urk, klik dan HIER om bij Tourist info Urk te kijken.

Kijk voor het aanbod vakantiewoningen in de omgeving van Nunspeet of Friesland op onze site:

Op vakantie in:

Urk

Doornspijk

Nunspeet

Recreatiepark Familiehuis Nunspeet

Friesland

Geschreven door: Eelco Slingerland

Foto’s: Eelco Slingerland en uit het archief van Mijnvakantiestek.nl Foto’s mogen NIET gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van Mijnvakantiestek.nl