Navigatie overslaan
Prinsjesdag

Prinsjesdag 19 september 2023

19 september 2023

Prinsjesdag de derde dinsdag in september

Voor velen is de zomervakantie voorbij en is het dagelijks leven van werken en het verenigingsleven weer begonnen. De kinderen zijn weer naar school, de ouders zijn aan het werk of bezig met vrijwilligerswerk.

Toch zijn er juist rond deze tijd nog genoeg mensen die niet afhankelijk zijn van de schoolvakanties en één of meerdere weken op vakantie gaan. Op de vakantieparken is het wat rustiger of worden er meer activiteiten gedaan voor senioren.

Er zijn er ook genoeg die heerlijk de rust zoeken en zo een huisje of chaletje nog boeken in binnen- of buitenland. Zijn we in eigen land, dan is de derde dinsdag van september een leuke dag om eens naar Den Haag te gaan. Van heinde en ver komen mensen vanuit heel Nederland die dag naar Den Haag om Prinsjesdag bij te wonen.

Geschiedenis van Prinsjesdag

Op de site van Rijksoverheid kunnen we lezen hoe Prinsjesdag is ontstaan zoals we die nu kennen.

Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag nog niet op de 3e dinsdag van september.

De 3e dinsdag van september

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Gouden Koets

Koningin Wilhelmina heeft de Gouden Koets bij haar inhuldiging als geschenk ontvangen van de inwoners van Amsterdam. In 1903 gebruikte Koningin Wilhelmina de Gouden Koets voor het eerst voor de gang naar het Binnenhof en werd sindsdien – met uitzondering van een aantal keren – gebruikt.

Vanaf 2016 ging de Gouden Koets in restauratie en is de Glazen Koets ingezet op Prinsjesdag. In 2020 en 2021 ging de rijtoer van de koning niet door. Dit kwam door maatregelen tegen het coronavirus.

Sinds juni 2020 is de gerestaureerde Gouden Koets te zien in het Amsterdam Museum. Na de tentoonstelling keert de Gouden Koets terug naar het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Op 13 januari 2022 deelde koning Willem-Alexander in een videoboodschap zijn besluit over het gebruik van de Gouden Koets.

Troon

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor vanaf de troon. De troon in neogotische stijl is ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Tijdens de Troonrede zit koningin Máxima naast de koning op een neventroon.

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning(in) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Vanwege verbouwing op het Binnenhof stonden de tronen op Prinsjesdag 2022 in de Koninklijke Schouwburg. Op Prinsjesdag 2023 staan de tronen ook in de Koninklijke Schouwburg.

Koffertje

De minister van Financiën brengt na het uitspreken van de Troonrede een koffertje naar de Tweede Kamer. Hierin zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. De traditie van het koffertje op Prinsjesdag begon in 1947.

Oranjefans langs de route

De echte Oranjefans die voor het Koningshuis komen, die zijn er soms al heel erg vroeg om het mooiste plekje te staan langs de rijtoer route Deze start en eindigt bij paleis Noordeinde. Loop je langs de route, dan zien we van alles en nog wat. Zodra de rijtoer gaat beginnen, komen van allerlei onderdelen uit krijgsmacht langs marcheren of op paard. Op zo’n moment is er genoeg te fotograferen. Vandaar dat sommige al vroeg willen staan om de juiste plaatjes te kunnen schieten. Op verschillende plekken staan ook schermen opgesteld, zodat mensen langs de route ook de troonrede kunnen volgen. Na het lezen van de troonrede, gaat de koninklijke rijtoer weer terug naar paleis Noordeinde. Zodra alles weer binnen is, gaan de dranghekken buiten de poorten aan de kant en stormen de mensen naar voren om de koning te kunnen zien en te zwaaien.

Zodra de balkonscène is afgelopen, keert de rust langzaam maar zeker weer terug. U kunt dan nog heerlijk wandelen door Den Haag en genieten op de vele terrasjes in Den Haag. Ook is het mogelijk, na reservering, om de Tweede Kamer te bezoeken

Vakantie of niet, maar de derde dinsdag van september is Den Haag een mooi schouwspel met historische elementen te zien

Foto’s zijn eigendom van Mijnvakantiestek.nl en gemaakt door Eelco Slingerland in 2022 en 2023

Kijk samenvatting Prinsjesdag 2023 terug